Van Olympisch goud tot innovatie:
Anna Veith en haar samenwerking met HEAD aan de JOY damesski

De drievoudig wereldkampioene en voormalig boegbeeld van de Oostenrijkse Ski Vereniging (ÖSV) praat over successen, de kunst van het opstaan na nederlagen, haar rol in de ontwikkeling van de JOY vrouwenski van Head en waardevolle lessen uit haar actieve tijd.

8 x goud, 6 x zilver, 4 x brons: Wat was je persoonlijke hoogtepunt in je carrière? Op welke overwinning ben je bijzonder trots en waarom?

Anna Veith: Het is niet makkelijk om een hoogtepunt uit mijn carrière te kiezen, want elke overwinning heeft zijn eigen betekenis voor mij. Mijn overwinning op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji, waar ik de gouden medaille won in de super-G, was zeker een speciale mijlpaal. Deze overwinning liet me zien dat hard werken, doorzettingsvermogen en teamwork tot groot succes kunnen leiden. Uiteindelijk vervulde het winnen van de Olympische Spelen mijn grote kinderdroom. Toen ik dit had bereikt, kon ik heel vrij skiën en twee keer de wereldbeker winnen volgde.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kwaliteiten die een skiër moet hebben om succesvol te zijn in het skicircuit?

Anna Veith: Naast technische vaardigheid vereist succes in het skicircus vooral mentale kracht, doorzettingsvermogen en de bereidheid om van tegenslagen te leren en steeds weer je comfortzone te verlaten. Elke atleet heeft het talent nodig om snel te leren, een zeer sterke wil en vooral doorzettingsvermogen in moeilijke fases om de top te bereiken. Een sterk team en de steun van je familie helpen je om je eigen grenzen te blijven verleggen en de moed te hebben om je eigen weg te gaan en nieuwe wegen in te slaan.

Tijdens je actieve carrière kreeg je te maken met tegenslagen door blessures en bewees je keer op keer een vechter te zijn. In 2018 won je bijvoorbeeld zilver in de super-G op de Olympische Spelen in Pyeongchang, slechts een jaar na een operatie. Wat heeft je geholpen om terug te keren naar de top na tegenslagen?

Anna Veith: Na tegenslagen was het belangrijk voor mij om nooit het geloof in mezelf te verliezen. Mijn belangrijke omgeving van coaches, fysiotherapeuten en familie hielp me om de juiste steun te krijgen op mijn weg terug naar de top. Mijn passie voor de sport en de wil om weer op het hoogste niveau te rijden hebben me ook gestimuleerd. Maar in feite was het gewoon het harde en consequente werk dat ik deed dat me terug aan de top bracht. Het accepteren van de veranderde situatie en het altijd positief bekijken van de kleine stapjes voorwaarts om het grote geheel te bereiken, waren absoluut cruciaal.

Wat is er overgebleven van je atletenmentaliteit en hoe profiteer je daar tegenwoordig van als merkambassadeur, model, hotelier en moeder?

Anna Veith: Mijn atletenmentaliteit heeft me geleerd om volhardend te zijn in het nastreven van mijn doelen en om uitdagingen vastberaden aan te gaan. Deze mentaliteit helpt me nu op alle gebieden van mijn leven. Als moeder kan ik mijn ervaringen gebruiken om mijn zoon waarden bij te brengen zoals discipline, inzet en zelfvertrouwen, hoewel ik als moeder toch elke dag iets nieuws leer 😉. Het uithoudingsvermogen en de langetermijnvisie helpen zeker in mijn ondersteunende rol in het hotel.

Hoe heeft het skiën zich ontwikkeld in de loop van je carrière?

Anna Veith: Skiën heeft zich veel ontwikkeld tijdens mijn carrière en ook daarna. Vooral de ontwikkeling van het materiaal is extreem geweest. Dit heeft het ook noodzakelijk gemaakt om je fysiek constant te ontwikkelen. Door de constante toename van de bochtsnelheden worden de G-krachten die op een atleet inwerken steeds hoger. En daarmee ook de belasting op gewrichten en structuren. De focus op de gezondheid en veiligheid van sporters is een centraal thema geworden, hoewel er voor veel onderwerpen geen eenduidige oplossingen zijn.

Welke technische ontwikkelingen hebben volgens jou een grote invloed gehad?

Anna Veith: De radii die werden bereikt door de constructie van de ski's hadden voor mij persoonlijk de grootste invloed. Het maakt een groot verschil of je een meter meer of minder tijd tussen de poorten hebt. Bovenal hebben de radii een enorme invloed op de G-krachten. Een grotere radius op de ski betekent dat je meer kracht nodig hebt om een scherpe bocht te maken, wat weer betekent dat er meer G-krachten op het hele lichaam inwerken. Vooral in GS was de verandering in radius een enorme stap voorwaarts voor de hele technologie.

Hoe heb je het skicircus gevolgd sinds het einde van je carrière en hoe aanwezig is skiën in je leven?

Anna Veith: Ik blijf het skicircus met grote belangstelling volgen. Zelfs na mijn actieve carrière blijft skiën een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik gebruik mijn ervaring om jonge talenten advies te geven en de sport op andere manieren te ondersteunen. Op dit moment begeleid ik een jonge atleet die meedoet aan de Europa Cup.

Je bent merkambassadeur voor HEAD. Welke rol heb je gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe Head JOY lijn voor vrouwelijke skiërs?

Ik kon mijn ervaring en expertise inbrengen in de ontwikkeling van de HEAD JOY-lijn. Ik heb nauw samengewerkt met het HEAD-team van experts om ervoor te zorgen dat de ski's optimaal voldoen aan de behoeften en vereisten van vrouwelijke skiërs. Het was belangrijk voor mij dat de damesski ook werd gebouwd met het oog op prestaties, dat wil zeggen dat de radius werd vergroot en de constructie stabieler werd gemaakt. De "feedback" van de ski is hierdoor aanzienlijk verbeterd. Dit maakt het gemakkelijker om bochten te snijden en de ski blijft stabiel op de sneeuw bij hogere snelheden.

De volledig herziene JOY-lijn heeft zichzelf het doel gesteld van "female-first performance". Aan welke eisen moeten damesski's voldoen om aan de hoogste prestatie-eisen te voldoen?

Anna Veith: Damesski's moeten zijn afgestemd op de biomechanische en anatomische kenmerken van vrouwelijke skiërs. Een optimale balans tussen controle, wendbaarheid en stabiliteit is cruciaal. Specifiek is het gewicht van de ski's aangepast aan het lagere lichaamsgewicht van vrouwen. Door gericht gebruik te maken van carbon is een lichtere constructie bereikt, terwijl de benodigde stabiliteit is verhoogd. De radius is vergroot zodat de ski niet te agressief draait, maar het draaivermogen is er nog steeds. Naar mijn mening is het ontwerp zeer minimalistisch en smaakvol gekozen, zodat het past bij een grote verscheidenheid aan outfits en elke dame haar eigen individuele stijl kan vinden.

Waarin verschilt een damesski van een herenski?

In principe wijken de ski's niet af van het basisidee - er worden altijd materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt om de hoogst mogelijke rijkwaliteit en vooral plezier te garanderen. De damesmodellen zijn lichter in gewicht en hebben aangepaste lengtes en radii om zo goed mogelijk rekening te houden met fysieke verschillen.

Elke ski in de serie is individueel ontwikkeld voor verschillende skiërprofielen. HEAD Power Joy, HEAD Super Joy, HEAD Total Joy, HEAD Absolut Joy en HEAD Pure Joy: Waarom is het belangrijk om de juiste ski voor jou te vinden? Hoe profiteer je ervan?

Als je de juiste ski voor jou vindt, is het gewoon veel leuker. Mijn ideale ski moet mijn skivaardigheden en fysieke vereisten optimaal ondersteunen. Hoe beter je bent afgesteld, hoe langer je van een dag in de sneeuw kunt genieten en hoe meer je de middelpuntvliedende krachten in de bochten kunt voelen.

Misschien interesseert het je

Quickinfo Dealer
Kaart