Een interview met Christian "Chrissi" Hölzl – de jongste berg- en skigids van Oostenrijk en SPORT 2000-dealer
DE JONGSTE OP DE BERG

In 2021 voltooide Christian Hölzl met succes zijn opleiding als Oostenrijkse berg- en skigids op slechts 23-jarige leeftijd. Dit maakt hem tot de jongste berg- en skigids in Oostenrijk (sinds 2021)! In dit interview vertelt hij ons over zijn passie, zijn grootvader, de Großvenediger, falen, de toekomst en natuurlijk ook over zijn werk en de bergen.

Dag Chrissi, welke lichamelijke en geestelijke omstandigheden heb je nodig om de opleiding als berg- en skigids te voltooien? Hoe moeilijk was het voor je om dit alles op zeer jonge leeftijd te doen?

In 2021 voltooide Christian Hölzl met succes zijn opleiding als Oostenrijkse berg- en skigids op slechts 23-jarige leeftijd. Dit maakt hem tot de jongste berg- en skigids in Oostenrijk (sinds 2021)! In dit interview vertelt hij ons over zijn passie, zijn grootvader, de Großvenediger, falen, de toekomst en natuurlijk ook over zijn werk en de bergen.

Vooral ervaring is een belangrijk aspect voor een berg- en skigids. Hoe heb je in zo'n korte tijd zoveel ervaring opgedaan? Wanneer ben je begonnen de bergen te bewandelen?

Omdat mijn grootvader ook een berg- en skigids is, deed ik reeds als jong kind veel bergervaring op. Reeds als 6-jarige ging ik mee touren op grote hoogte, zoals op de Großvenediger. Ik mocht hem ook vergezellen op klimtochten in de Dolomieten. Toen al was ik gefascineerd door de bergwereld. Als tiener ging ik tijdens alle seizoenen vaak alleen de bergen in. Ik heb ook ongelukken, vallen en desoriëntatie meegemaakt. Een keer moest m’n grootvader me redden. Dankzij deze ervaringen leer je onafhankelijk te worden en bereid je je altijd optimaal voor op elke tour.

“De opleiding is een voorbereiding op het toekomstige beroepsleven en is ook zo veeleisend omdat het uiteindelijk om het menselijk leven gaat. Er is geen ruimte voor fouten!”
Je komt uit een familie van berggidsen. Jouw grootvader Toni Hölzl was al meer dan 50 jaar berggids. Wat heb je van hem geleerd? Wat maakt iemand tot een goede berggids? Wat vind je leuk aan deze activiteit?

Het was voor mij enorm leerrijk dat mijn grootvader een berg- en skigids was. Hij leerde me veel oude en nieuwe kennis over bergbeklimmen en klimmen. Voor mij is een goede berggids een veilige berggids. Dit betekent dat risico's alleen moeten worden genomen als dat absoluut noodzakelijk is. Veilig naar huis gaan is mijn hoogste prioriteit voor elke tour, vooral als ik met gasten in de bergen ben.

Je hebt reeds op 16-jarige leeftijd een opleiding als bergredder gevolgd. Hoe voel je je over reddingsoperaties en heb je zelf al problemen in de bergen meegemaakt?

Tijdens mijn praktijkstage als kabelbaantechnicus, mocht ik in de winterseizoenen werken bij de pistehulpdienst. In een winterseizoen moesten we ongeveer 600 mensen op en buiten de hellingen redden, met kleine tot ernstige verwondingen. Helaas krijg je ook te maken met de dood. Zelfs als het me soms bedroeft hoe onverantwoordelijk sommige mensen zich in de bergen verplaatsen, zijn reddingsmissies in de bergen voor mij erg leuk!

Hoe moet je reageren in noodsituaties op de berg? Wat mag er in geen geval gebeuren? Wat zijn veelvoorkomende fouten?

In een noodsituatie in de bergen is er niet altijd alleen een goede weg. Het belangrijkste is het hoofd koel te houden en het gevaar voor jezelf zo laag mogelijk te houden. Frequente fouten beginnen meestal met routeplanning. Bijvoorbeeld een overschatting van je eigen capaciteiten, slechte uitrusting of simpelweg onwetendheid.

Je bent niet alleen een berg- en skigids, maar je baat ook zelf een SPORT 2000 winkel uit – dus je hebt een goed overzicht van veel merken. Waarom kies je voor berguitrusting van Dalbello, Marker en Völkl? Wat vind je goed aan deze merken?

Ik vind het leuk dat deze bedrijven rekening houden met atleten en hun mening, als dit het product kan verbeteren. Als ik in de bergen ben met uitrusting van deze merken, vind ik dat je dit merkt.

Hoe ziet jouw winter er gewoonlijk uit? Bevind je je meer in de shop of eerder op de piste? Wat is je favoriete winteractiviteit? Welke dingen prikkelen je vooral in de winter op de bergen?

Ik bevind me in de winter zeker meer in de bergen dan in de winkel. Ik vind de piste nogal oninteressant, omdat ik mijn gasten ervaringen wil bieden die niets te maken hebben met massatoerisme. Het is moeilijk voor mij om mijn fascinatie voor bergsporten in woorden uit te drukken, omdat bergbeklimmen zoveel meer is dan een activiteit. Elke dag en elke tour is anders, heeft verschillende emoties en veroorzaakt verschillende gevoelens van geluk. Wat me in de winter zeer enthousiast maakt zijn steile afdalingen en het beklimmen van moeilijke bergwanden en ijsmuren. Voor mij is het gewoon belangrijk dat ik een leuke tijd heb. Dit kan evengoed bij -30° C en bij slecht weer.

"Ik merk bijna elke dag het verdwijnen van de gletsjers en de klimaatverandering op. Maar je kunt niet altijd alles negatief zien, anders zou ik elke dag verdrietig moeten zijn als er weer ergens een gletsjertop afbreekt, zoals bij mijn lokale berg, de Gabler.”

Hoe zie je de toekomst van de wintersport in Oostenrijk met betrekking tot de klimaatverandering?

Mijn beroep wordt sterk beïnvloed door de klimaatverandering. Ik merk bijna elke dag het verdwijnen van de gletsjers en de klimaatverandering op. Maar je kunt niet altijd alles negatief zien, anders zou ik elke dag verdrietig moeten zijn als er weer ergens een gletsjertop afbreekt, zoals bij mijn lokale berg, de Gabler. Sommige rotspartijen, zoals in het Zillertal in Ginzling, waar een rotsblok de weg vernielde, creëerden een nieuw rotsgebied met ongelooflijk mooie lijnen. Wintersport zal altijd beschikbaar zijn in Oostenrijk, zelfs als het klimaat opwarmt. Maar ik het graag wat kalmer zien. In principe zie ik niets slecht in de winter en de bergsporttrend en hoop ik dat veel mensen naar de bergen zullen blijven gaan. Ik vind het echter jammer dat velen de natuur niet respecteren.

Met de Großvenediger heb je een "reus" recht voor je voordeur. Wat fascineert je aan deze berg?

De Großvenediger heeft een heel bijzondere betekenis voor mij. De grote gletsjers, een bijna altijd witte piek en ook het feit dat mijn grootvader er meer dan 600 keer omhoog ging. Het is telkens weer een leuke ervaring om naar deze top te gaan en de mooie momenten met mijn gasten te delen.

Het ambitieuze recordproject "The 82", waarin jij en een partner alle 82 Vierduizendders in Europa in 59 dagen wilden beklimmen en alleen maar met de fiets tussen de etappes wilden reizen, is helaas niet gelukt. Wat is er gebeurd?

Helaas kreeg mijn partner drie weken voor de start een letsel aan de enkel bij een ongeval. Ik wilde het project alsnog verderzetten met vrienden. Toen echter een van mijn beste vrienden, met wie ik veel van de tours al gedaan heb, een week voor de start ook nog met een letsel te kampen kreeg, realiseerde ik me dat het project dit jaar niet meer haalbaar was.

Heb je een tip voor jonge ambitieuze klimmers? Waar moet bij dergelijke projecten rekening mee worden gehouden?

Het belangrijkste is de juiste partner en een zorgvuldige planning van de tour. Je moet jezelf niet overschatten of met het meest extreme beginnen.

Heb je nog projecten gepland waar je ons meer over wilt vertellen?

In januari 2023 reis ik met twee vrienden naar Patagonië om daar te klimmen. De verlanglijst is groot, maar bij zo'n reis heb je ook veel geluk nodig om je doelen te bereiken. Bijvoorbeeld de omstandigheden en het weer.

 

Bedankt voor het interview!

Hoogwaardige tourski-uitrusting van Dalbello, Marker en Völkl

Veeleisende tourskiërs willen alleen het beste materiaal voor hun tour. Hier zijn onze tips voor apparatuur dat aan de hoogste eisen voldoet:

Dalbello heeft de Quantum Evo ontwikkeld,  een sportieve tourskischoen die voldoet aan de hoogste prestatievereisten. Intuïtief rijgedrag met bovengemiddeld klimcomfort en optimale controle over afdalingen en ski's. De tweedelige constructie van de schaal en de schacht garandeert maximale bewegingsvrijheid bij lange beklimmingen. Het gewicht is sterk verminderd, zodat je kracht kunt besparen op de beklimming. De MyFit-technologie zorgt voor een individuele afstelling van de voet. Een schoen voor de perfecte tour.

De Touring PIN Binding Alpinist 12 van Marker dient niet alleen als een optimale verbinding tussen schoen en ski, het biedt simpelweg alles wat ervaren tourskiërs nodig hebben: uitstekend comfort bij het instappen, extreem licht gewicht (245g zonder rem) en perfecte omstandigheden voor gebruik in hoog alpineterrein. De lengte kan worden gecompenseerd zonder de ski te buigen, de instap zorgt voor een automatisch correcte positionering van de schoen en de pinhendel klikt vast, zelfs bij lage druk. Dankzij de beste krachtoverdracht en skicontrole, ben je voorzien van de beste uitrusting op de hellingen.

©
Dalbello
Dalbello Skitouren Schuh
Quantum Evo
UVP € 690,–
©
Marker
Marker Skitouren Bindung
Alpinist 12
UVP € 360,– (ohne Stopper)

De super lichte tourski Rise High 88 van Völkl is een waar genot voor ervaren tourskiërs. De ski die volledig uit carbonvezel bestaat weegt slechts 1.065g (bij een lengte van 170cm) en is ontworpen voor zwaar gebruik voor lange en uitdagende tochten in hoog alpineterrein. De Smart Skinclip maakt het gebruik van Fiber-Tech en Smart Glue skins mogelijk. Met een uitstekende krachtoverdracht door de extra lichte Tourlite-houtkern, geoptimaliseerde powder-flexibiliteit via de Tip Rocker en een lange levensduur (P-Tex 2100-Base) heb tijdens vele tours de beste latten onder je schoenen.

©
Völkl
Völkl Skitouren Ski
Rise High 88
UVP: € 850,- (ohne Fell)

Misschien interesseert het je

Quickinfo Dealer
Kaart